Kun je de bevlogenheid en betrokkenheid vergroten tijdens de crisis? Wij geven je drie ideeën om mee te experimenteren.

Wat kun je als leidinggevende doen om betrokkenheid te vergroten terwijl we zoveel online zijn?

De laatste tijd spreek ik diverse directeuren over hun zorgen en wat nu top of mind is. Wat ik vooral hoor is dat het thuiswerken beter gaat dan van tevoren gedacht en dat de vergaderingen effectiever zijn.

Wat nu meer dan ooit speelt is de eenzaamheid van leidinggevenden. Het ‘even’ sparren is lastiger en het is ook functioneler. Veel directeuren hebben 1 of zelfs meerdere coaches om dit gat te dichten. Ook is er zorg over de onderlinge relaties tussen collega’s die verwateren en de afnemende relatie met het bedrijf. Hoe blijf je werken aan de betrokkenheid bij het bedrijf en het team?

Relatie met thuiswerkers

Wat zeker helpt als directeur is om regelmatig mensen even 1:1 te spreken, te bellen of toch even live af te spreken als is het maar voor een wandeling. Die persoonlijke aandacht blijft belangrijk. Wat ook goed werkt is met regelmaat een cadeautje sturen naar huis. Wat nu ook speelt is de vraag: hoe ga ik straks weer starten op kantoor en welke verhouding met thuiswerken blijft erin? Wat andere bedrijven doen is coaching, yoga of meditatie online aanbieden.

Grotere kans op somberheid en stress

Wat lastiger ligt is hoge stress, depressiviteit en zelfs burn-out. Ondanks dat voor een bepaalde groep mensen thuiswerken een zegen is, is dit eenzaam thuiszitten voor anderen een ramp.

Voor veel thuiswerkers is het nu nog moeilijker om grenzen te bewaken en een gezonde balans te vinden. Normaliter kon je werk en privé scheiden. Dan hoefde je thuis geen grenzen te stellen. Ook is het delen van je frustraties of je wanhoop omdat iets niet lekker gaat, online veel lastiger. De ‘formele’ vergaderingen zijn meestal functioneel en effectief. Daardoor gaan ze lekker snel, maar komen onderwater problemen niet op tafel. We missen het koffiemoment waar je iemand even kunt vragen: hoe is het nu met je zoon of dochter? Ook missen we de smalltalks, de kleine aanraking, het compliment en gewoon even lachen om een flauw grapje.

Hoe ga je hier mee om? Het is veel lastiger om te zien hoe een thuiswerker ‘erbij zit’ dan bij de koffie of de lunch. Wat moet je wel doen en wat niet?

Drie ideeën om iedereen zoveel mogelijk betrokken te houden

Niet iedereen heeft behoefte aan veelvuldig contact en daarom zullen ook een aantal werknemers niet aan de digitale vribo (vrijdagmiddagborrel) deelnemen. Maar er zijn wel een paar praktijkervaringen van groepen die elkaar digitaal al tientallen vooral online kennen. Doe er je voordeel mee:

  • Creëer online plaatsen voor off-topics

  • Spreek regels af – ook online – en wie de regels toetst

  • Organiseer – lokaal kleine bijeenkomsten

Creëer online plaatsen voor off-topics

Wij zien bij veel groepen die succesvol met teams, slack of whatsapp werken dat ze ook voor bepaalde onderwerpen groepen aanmaken zoals #gezondheid #humor of eenvoudig #off-topic. Deze off-topics gaan dus vooral niet over werk. Het voordeel is dat er nieuwe groepen ontstaan die elkaar op basis van interesse beter leren kennen. Buiten de formele organisatiestructuur.

Spreek regels af – ook online – en wie de regels toetst

Ervaring leert dat een groep bestaat door een bepaalde mate van veiligheid die we met elkaar creëren. Dat kan ook online, maar dat kost iets meer moeite. Als een of twee mensen alleen maar meelezen en meeluisteren en nooit iets zeggen of schrijven, dan wordt het onveilig voor de groep. Dat is ‘normaal’ gesproken ook zo en online wordt dat uitvergroot. Daarom wordt in succesvolle onlinegroepen afgesproken dat er minimaal 1x per periode (week, maand, halfjaar) iets van jezelf gedeeld moet worden. De moderator bewaakt dat, net als de andere afspraken zoals over taalgebruik en wat wel/niet gedeeld mag worden.

Organiseer – lokaal kleine bijeenkomsten

We mogen en willen geen grote bijeenkomsten organiseren, maar je kunt als leidinggevende wel naar twee werknemers toerijden en bijvoorbeeld een wandeling maken of een kop koffie – op veilige afstand – drinken. Dat gebaar zal hoge ogen gooien. Niet alleen leer jij ze kennen in hun thuisomgeving, maar ook collega’s die een keer bij elkaar thuiskomen of in de tuin zitten zullen elkaar niet snel vergeten. Of nodig ze bij jou thuis uit, als ze in de buurt wonen.

Er vallen altijd mensen buiten de boot. Dat is altijd zo geweest, maar nu zie je het nog veel moeilijker en later. Hoe voorkom je depressiviteit als gevolg van het thuiszitten? Hoe merk je dat de stress zodanig toeneemt dat een burn-out aanstaande is? Let op kleine signalen, zoals veelvuldige afwezigheid online en op ander gedrag zoals het niet halen van deadlines.

Het belangrijkste is: houdt contact! Hoe lastig dat ook is als iemand liever geen contact wil. Biedt eventueel professionele ondersteuning aan.

Sparren? Neem contact op.

Written by : Bevlogen Teams

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.

Vergelijkbare blogs

Leave A Comment