Besturen zonder TomTom, kan dat?

Niet zo lang geleden sprak ik een groep bestuurders die toegaven niet echt een doel te hebben voor hun organisatie. Het waartoe, the why, was voelbaar in de groep, maar het ‘plat slaan’ in een stip aan de horizon, dat wilden ze niet. Deze bestuurders willen besturen zonder de bestemming in de organisatie-TomTom in te stellen.

Al eerder heb ik hooggeplaatste directeur van een grote organisatie horen zeggen dat het om de weg gaat en dat het doel niet uitmaakt. “Het moet organisch verlopen en ik luister naar mensen die wel het initiatief durven nemen was het mantra.” Nu ben ik de laatste die zal niet zeggen dat de weg belangrijker is dan aan te komen op de bestemming want eenmaal aankomen betekent dat de reis voorbij is….maar…

Wat me dan verbaasd

Is dat deze bestuurders het vreemd vinden dat mensen ’niet intrinsiek verbonden zijn met het bedrijf’, ‘elkaar zelfs dwarszitten’, ‘geen eigenaarschap tonen, ‘de weg kwijt zijn’, ‘vernieuwing tegenwerken’ en heel veel én langdurig ziek worden.

Als je de bestemming niet instelt, ben je gewoon wat aan het toeren

Dat is heerlijk om even mentaal bij te tanken bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Als je echter de hele dag aan het toeren bent en dus niet echt op reis gaat, dan raakt de benzine gaandeweg toch echt op. Zonder richting ben je stuurloos. Alle initiatieven in de organisatie zijn dan goed, of niet. Dat bepaal jij, de bestuurder.

‘Killing’ voor werknemers

Voor de meeste mensen is dat ‘killing’. Ze raken de weg kwijt, botsen tegen anderen aan, of gaan lekker hun eigen gang en dat hoeft niet perse in lijn te liggen met het bedrijfsbelang. Een helder aansprekend doel geeft richting, geeft een reden om op pad te gaan, is de reden om samen te werken en maakt zelfs gelukkig. Purpose, een zinvol doel hebben om je bed voor uit te komen staat momenteel met stip op nummer 1 als arbeidsvoorwaarde voor jonge werknemers.

In mijn beleving gaat de leider voor en blijft achter

Deze filosofische uitspraak verwijst naar een oude wijsheid ooit geschilderd door Michelangelo. Alle grote voorgangers lieten zich leiden door een visioen, gingen hun weg en bleven uiteindelijk ‘alleen’ achter. Hun herinneringen leven nog altijd voort. Bereikten ze hun doel? Nee, ze stelden zich een doel dat groter was dan zijzelf ooit konden bereiken. Dat was de moeite om voor te leven.

De kunst van het besturen is de TomTom in te stellen op een voor jou inziens onmogelijk doel en tegelijkertijd uit je raam te blijven kijken. Want wie alleen op de TomTom rijdt kan zomaar te water raken….En als je wel uit het raam kijkt, kun je wel eens ontdekken dat je op weg bent naar jouw gedroomde bestemming.

PS Het lijkt eenvoudig maar het is reuze spannend om jouw doel voor je organisatie in de TomTom te kloppen. Vaak weet je niet hoe zo’n tomtom eigenlijk werkt. Wil je daar ‘technische’ ondersteuning bij, neem dan contact met ons op.

#coaching
#leiderschap
# bestuur
# directieteam

Written by : Bevlogen Teams

Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.