Het geheim van een trots bevlogen team

Weten hoe je een trots en bevlogen team creëert? Een voorbeeld: tijdens de eerste workshop met dit team met professionals vraag ik: “stel dat jullie over een jaar worden opgeheven? Wat mist de organisatie dan? Wat missen jullie klanten? ” Het team: “niets, helemaal niets. Ze merken het misschien na een paar jaar pas dat we er niet meer zijn”.

Afvoerputje

Herken je dat? Een team wat niet zo trots is op zichzelf? Wat zich bijvoorbeeld het afvoerputje van de organisatie voelt? Of zoals Calimero: “zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”. Zonde. Een niet-bevlogen team kost de organisatie veel geld, creëert een negatieve indruk bij klanten en op den duur worden mensen ziek en zuur. En het is echt niet nodig om het zo te houden.

Interventies

Wil je weten wat mijn interventie is? Ik blijf bij het beeld zonder deze te veroordelen. Elk beeld draagt namelijk iets positiefs, iets van waarde in zich. In het geval van het afvoerputje is die in elk geval belangrijk om afvalstoffen af te voeren en voor een goede doorstroming. Als die verstopt raakt, dan heb je pas echt een probleem. Niets mis met goede doorstroming toch?

Natuurlijk deden we meer: sparren met de manager, individuele coaching waar het nodig was, ‘oud zeer’ aanpakken en omzetten in actie, diverse teamsessies om de relaties te verbeteren, teamrollen te leren kennen en om het gezamenlijke doel te zien en te voelen. Uiteraard leerden we het team hoe ze de borging voor de langere termijn konden inwassen.

Bevlogen Team

Dit team werd trots op zichzelf en ging uit zichzelf aan de slag om duidelijk te maken waar het voor stond. Het werd een eenheid, terwijl ze open stonden voor verbeteringen en feedback uit de omgeving. Dat merkten klanten ook. Het was zoveel prettiger samenwerken. Dát zijn kenmerken van een bevlogen team.

Zelf doen of teamcoach

De meeste managers aarzelen om voor hun team een coach in te huren. Ze voelen dat als een brevet van onvermogen. Toch is dat raar. Kun je tegelijk visionaire leider, coach én manager zijn? Dat is namelijk wat er van je gevraagd wordt door je team, je bedrijf en je klanten. Onmenselijk toch omdat allemaal van jou te verwachten? Managers van topsportploegen weten allang wat een coach doet voor het team.

Dus wil jij ook een bevlogen topploeg? Neem contact met mij op.

Nog een reden om het niet zelf te blijven doen nodig? Lees hier meer over onze teamcoaching.

Written by : Bevlogen Teams

Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.