Ontvang het fortuin van bevlogenheid

Bevlogenheid in je team krijg je niet zomaar. Wil jij een enthousiast en zelfstandig team? Wil je dat jouw ambities gerealiseerd worden? Wil jij een topteam dat meer omzet? 

Heb ik dan zelf niets meer te doen? Zeker wel, maar je moet dan wel van hun werk afblijven…

Wonderbaarlijk succes

Een bevlogen team is aanstekelijk en wil klanten graag optimaal bedienen. Dat levert dus altijd meer op. Maar hoeveel eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat meer bevlogen en betrokken afdelingen beter scoren op een aantal prestatie indicatoren, zoals 10% hogere klantloyaliteit, 20% meer verkoop, 17% meer productie, 21% winstgevender, 41% minder verzuim, 40% minder fouten. (bron: Gallup Q12 2016).

Nog meer cijfers:

  • In Nederland voelt 25% van de werknemers zich niet betrokken en bevlogen, 20%-40% van de werknemers is wel bevlogen en voelt zich betrokken bij de organisatie;
  • Bedrijven met bevlogen en betrokken werknemers realiseren 2.5x zoveel omzetgroei als vergelijkbare concurrenten met lage bevlogenheid. Tot 4.5x groeipercentage is zelfs mogelijk als werknemers ook gefaciliteerd worden om hun enthousiasme in te zetten voor de organisatie. (bron: Haygroup);
  • Volgens een ander onderzoek presteren bedrijven met bevlogen werknemers 202% meer.

Deze cijfers zijn in overeenstemming met onze ervaring met een bevlogen team. Het is een verschil van dag en nacht. Een bevlogen team verkeert vaker in flow, heeft meer plezier, staat ergens voor (eigenaarschap) en straalt energie uit. Dat voelt 200% anders.

Niet ontdekt

In veel organisaties werken hoogopgeleide professionals die hun taken uitstekend uitvoeren. Veel wordt geïnvesteerd in kennis in het vakgebied en in persoonlijke ontwikkeling. Maar toch is er nog veel ongebruikte potentie. Dat komt omdat mensen niet buiten hun kaders willen of durven stappen. Mensen hebben zoveel meer talenten dan waar ze voor zijn aangenomen. Dat geldt ook voor teams als geheel. Meestal zit er veel meer in dan eruit komt. Deze ongebruikte potentie wil je toch graag inzetten voor meer groei, meer klanten, hogere omzet en meer plezier?

Direct resultaat?

Wil je ook ontdekken wat bevlogenheid in jouw organisatie kan veroorzaken, experimenteer dan met deze technieken.

  1. Accepteer dat je onbetrouwbaar bent

Patrick Lencioni heeft onderzocht dat vertrouwen cruciaal is in een organisatie. Vertrouwen ontstaat in een cultuur waar je kwetsbaar durft te zijn en waar je als leidinggevende durft los te laten. Je wordt vertrouwenwekkender als je zelf weet waar je onbetrouwbaar bent en waar je ‘fouten’ maakt. Mensen zijn geen robots en maken nu eenmaal ‘fouten’. Als je dat van jezelf accepteert, kun je ook achter je medewerkers staan als ze fouten maken en werk je aan een sfeer van vertrouwen.

  1. Stimuleer onbekend talent

Onbekend maakt onbemind. Je werknemers hebben meer talent dan je denkt. Vraag maar eens wat ze thuis doen, of op de sportclub. Heel vaak zijn er belemmerende regels of afspraken op het werk waardoor ze daar niet doen wat ze thuis wel doen. Kleine veranderingen in de spelregels kunnen grote positieve gevolgen hebben, waardoor je werknemers hun talent wel in willen zetten. Toon als leidinggevende dan wel oprechte interesse in het behaalde resultaat. Controleer om te complimenteren! Hierdoor zullen je medewerkers meer gaan doen waar je hen voor complimenteert.

  1. Verzin een aanlokkelijk doel

Goede solisten willen graag meewerken aan een meesterwerk. Als in jouw organisatie professionals werken die graag meespelen in een geweldige voorstelling, zorg dan dat die voorstelling er komt! Verzin een event of doe mee met anderen. Het belangrijkste is dat het doel aantrekkelijk genoeg is om aan mee te werken voor je professionals.

Ik wens je veel plezier en succes met het experimenteren.

Wil je extra waarde creëren met je team of organisatie? Kijk op onze website voor een online teamscan of neem direct contact op. Zelfs een quickscan van een halve dag levert al resultaat op voor je team of organisatie.

Written by : Bevlogen Teams

Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.