De cirkel van invloed en van betrokkenheid

De paradox van controle en loslaten

‘Robert doet het niet en dus doe ik het werk maar voor hem. De klant heeft er anders te veel last van’. Fijn toch dat ze elkaar helpen? Of staat de keeper op het middenveld en de spits in het doel? Kortom, is het een team waar vrijwel niemand zijn “eigen positie” inneemt? Herken je dit bij jezelf of in je team? Het komt veel voor en is heel voorstelbaar.

Cirkel van betrokkenheid

Dat noemt Stephen Covey, de bekende schrijver van ‘de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ je bezighouden met ‘de cirkel van betrokkenheid’. Om in voetbaltermen te blijven: je speelt dan de keeper die op het middenveld rondloopt om aanwijzingen te geven, terwijl de tegenstander ondertussen al opstoomt naar het doel achter jou…

Ik herken dit verschijnsel ook bij mijzelf. Bijvoorbeeld even mijn collega ongevraagd van advies dienen. Lekker pro-actief aan de slag gaan, terwijl de ander nog helemaal niet heeft gevraagd of ik het wil doen. Of een klusje doen dat leuker is dan mijn eigen werk en te laten liggen wat eigenlijk belangrijk is.

Achter de feiten aan

Zo gaat het in veel bedrijven. Veel werknemers en zelfs hele bedrijfsonderdelen maken zich druk om zaken die ze werkelijk niet kunnen beïnvloeden en zo verliezen ze grip op de wedstrijd. Covey zegt heel terecht dat je succesvoller wordt als je alleen focust op dat wat je wel kunt beïnvloeden. Wat aandacht krijgt, groeit. De cirkel van beïnvloeding groeit dan heel hard. Het belangrijkste daarin is onderscheid maken tussen wat jijzelf kunt veranderen en dat wat je moet leren te accepteren.

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
Courage to change the things I can,
And wisdom to know the difference. [Reinhold Niebuhr]

Wat kan ik doen om meer ‘in control’ te zijn?

Wat echt werkt is regelmatig terugkijken op een belangrijk moment of de dag als geheel. Jezelf de vraag te stellen: werkte ik aan de cirkel van invloed of die van betrokkenheid? Oftewel: kon ik in deze situatie werkelijk invloed uitoefenen? En was ik hier werkelijk verantwoordelijk voor (vanuit mijn positie)?
Doe dat net zolang totdat het moment komt dat je een fractie van een seconde gebruikt om na te gaan wat je beweegreden is van je handeling. Dan ontstaat er keuzevrijheid in het moment zelf. Tussen actie en reactie.

Liever meer beïnvloeding?

Het is echter veel leuker om te werken met mensen die bezig zijn om hun cirkel van invloed te vergroten.
Paradoxaal genoeg vergroot je gevoel van controle door… los te laten en enkel te beïnvloeden wat je heel direct kunt beïnvloeden.

Wil je weten of het bij jou beter kan? Behoefte aan iemand die met je meekijkt (zonder je te willen beïnvloeden)?
Neem dan contact op met Bevlogen Teams voor leiderschapscoaching en/of teamcoaching. Mark of Yolande helpen je graag verder!

Written by : Bevlogen Teams

Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.